Strežniški sistem za Gradbeno podjetje Tržič

maj, 2009

Strežniški sistem za Gradbeno podjetje Tržič

V Gradbenem podjetju Tržič smo postavili strežniški sistem, ki vključuje:

  • splošen strežnik za potrebe avtentikacije, centralnega upravljanja, streženja datotek in tiskalniških čakalnih vrst
  • VPN usmerjevalnik - požarni zid
  • gigabitno mrežno stikalo
  • centralno antivirusno zaščito
Strežniška strojna oprema, ki smo jo uporabili je vgradni strežnik Supermicro, operacijski sistem pa je Microsoft Windows Server 2008. Windows Server je z vlogo Active Directory domenskega krmilnika nosilec mrežne avtentikacije in centralnega upravljanja. Opravlja tudi vlogo datotečnega in tiskalniškega strežnika.

Omrežno okolje smo pred škodljivo programsko opremo zaščitili s paketom Avira Network Bundle, ki vključuje zaščito za datotečni strežnik AntiVir Server, zaščito za delovne postaje AntiVir Professional in orodje za upravljanje zaščite AntiVir SMC.

Gigabitno ethernet hrbtenico omrežja smo zagotovili z upravljivim stikalom zanesljive serije ProSafe proizvajalca Netgear, za usmerjevalnik - požarni zid omrežja pa smo uporabili reciklirano delovno postajo, ki smo ji trdi disk zamenjali s CF kartico, na katero smo namestili odličen odprtokodni izdelek m0n0wall. Z usmerjevalnikom smo zagotovili tudi potrebno IPSec VPN povezavo do matičnega podjetja.

Projekt je dokaj tipična postavitev novega sistemskega okolja na platformi Microsoft Windows, uporaba odprtokodne rešitve in reciklirane strojne opreme za namen usmerjevalnika pa se je po naših večletnih izkušnjah izkazala kot zelo stabilna rešitev. Cenejši komercialni izdelki so energetsko učinkovitejši, po funkcionalnosti, hitrosti in stabilnosti pa ne dosegajo ravni te rešitve. Dražji komercialni izdelki lahko ponudijo višjo hitrost, več funkcij in še večjo zanesljivost, v veliko primerih pa se funkcij ali hitrosti ne izkorišča, zato so dražje komercialne rešitve velikokrat stroškovno zelo neučinkovite, drago pa je tudi vzdrževanje in eventuelna popravila po izteku garancije.

Oddaljena pomoč

Hitri kontakti

Novice

Reklamna sporočila:

iKrea.si