Ali podjetje potrebuje vzdrževalno pogodbo?

20. september 2010

Da bo odgovor na zgornje vprašanje bolj korekten in razumljiv, je nujno najprej potrebno pogledati osnovne prednosti, ki jih vzdrževalna pogodba prinaša:

  • naročniku so praviloma zagotovljeni hitrejši odzivni časi v primeru težav in problemov;
  • izvajalec ima širok spekter znanja s področja računalniških in informacijskih tehnologij ter sledi vsem novim trendom;
  • izvajalec ima praviloma obilo izkušenj pri svetovanju, uvajanju novih sistemskih rešitev in odpravljanju težav in problemov;
  • izvajalec je usposobljen za preventiven nadzor naročnikovega sistema.
Čeprav je teh prednosti seveda še več, pa naj bo za vsebino tega članka to dovolj.

Iz zgoraj naštetih prednosti sledi naslednji odgovor: Vsako podjetje načeloma potrebuje vzdrževalno pogodbo za računalniško-informacijske sisteme.

Pa vendar obstajajo izjeme. Nekaj primerov tipov podjetij, ki nujno ne potrebujejo vzdrževalne pogodbe:
  • računalniška podjetja, ki imajo dovolj velik oddelek "sistemcov", da lahko samostojno vzdržujejo svoj sistem. Računalniško podjetje je dovolj širok pojem, da zgornja trditev seveda ne velja za vsa tovrstna podjetja. Primer je izrazito programersko podjetje, ki pa nima usposbljenega kadra, ki bi skrbel za nemoteno delovanje sistemskih rešitev.
  • večja podjetja, ki imajo svoj sistemski oddelek za vzdrževanje lastnega sistema. Praviloma tovrstna podjetja najemajo samo strokovnjake s posameznih področij - specialiste s posebnimi znanji. Taka podjetja morajo paziti le na stalno izobraževanje in pa na to, da je ta oddelek dovolj velik. V primeru dopustov, bolniških ... namreč izgubijo nujno potreben kratek odzivni čas.
  • podjetja, ki lahko poslujejo tudi v primeru, ko jim računalniško-informacijski sistem ne deluje.Brez podpisane vzdrževalne pogodbe namreč nimajo zagotovljenega odzivnega časa, morebitni izvajalci pa bodo vedno na prednostno listo uvrščali podjetja s podpisano vzdrževalno pogodbo.
Vsa ostala podjetja pa načeloma potrebujejo podpisano vzdrževalno pogodbo. Le na ta način se bodo lahko posvetila svoj dejavnosti, skrb za nemoteno delovanje sistema pa prepustla za to usposobljenemu izvajalcu. Ob prihranku časa in denarja je predvsem pomembna zanesljivost delovanja sistema, ki je v večini primerov ključnega pomena za podjetje.

Večina izvajalcev ponuja vrsto paketov, med katerimi lahko naročnik izbere sebi primernega. V okviru paketov izvajalci ponujajo tudi dodatne popuste in ugodnosti, ki podpis vzdrževalne pogodbe tudi finančno opravičujejo.

Komentarji

Oddaj komentar

Spodnji test nam pomaga omejiti avtomatizirano oddajo komentarjev. Pravilno rešen test je pogoj za oddajo komentarja. Hvala za razumevanje.

Oddaljena pomoč

Hitri kontakti

Novice

Reklamna sporočila:

iKrea.si